28 May 2011

profiter de la fête (enjoy the holiday)

Bonjour Fella ~ yeahh. it has almost a month i didn't touch the lap.. gaahh. miss yahh. 
pour l'amour de Dieu, i rasa bosan sangat duduk rumah. Yeah right. My dad still di KL, busy with his business. Entre-temps, my Syahin Firdaus still dekat MRSM TGB dia tu. Al-maklumlahh.. budak SPM lah katakan. Aha! 


So, duduk punya duduk, tiba-tiba ilham datang. dia mai dekat cek. So,ni beberapa [perkara time cuti yang boleh dilakukan untuk isi masa lapang. CIO :


1. Had a family gathering


Yeh.. kalau dulu, time bukan cuti sekolah, memang tak ada masa pun nak jumpa ibu ayah nak borak-borak, gosip-gosip or even nak bergurau manja pun tak ada. so, why not, kita ambil masa cuti yang ada ni untuk lepas gian. amacam? 


2. Teach & learn


Teach for the adults while learn for the child. okay. ni actually paling sesuai untuk anak-anak macam kita. aha! Time nilah nak sendeng-sendeng dekat ayah, bermanis mulut, cakap macam ni. " Ayah ku yang paling handsome, nak belajar bawa kereta boleh?" Ha.. itulah dia. time nilah kita nak belajar bawak kereta ke, belajar masak ke, belajar menjahit ke. hehe. boleh jadi perempuan melayu terakhir gitu!.


3. it's time to ambil angin.


Yeah. cuti-cuti ni, memang tak sah kalau tak berjalan betul tak? Kalau tak ke luar negera pun, luar negeri pun cukuplah. kalau tak ke luar negeri pun, ke luar rumah pun cukuplahh.. betul tak? at least, go out and have fun. enjoy the world. Even kalau selama ni, kita just duduk bawah ketiak mak jek, now cuba try keluar and have fun. Dengan mak pun, okay what. remember, Mak will always be the best buddies. 


4. Break the routine.


Kawan-kawanku di hostel, kalau selam ni dekat hostel kita, routine, pukul 5 pagi jek dah bukak lampu, kejut orang suruh mandi, gosok baju. So, why not cuti ni kita break the routine and try untuk bangun lambat sikit daripada biasa. Tapi, janganlah sampai matahari dah tegak baru terhegeh-hegeh nak gosok gigi. & jangan pula hari-hari nak bangun lambat. Agak-agaklah babe. 


5. Time to be the SHOPAHOLIC.


Yeah. ni yang paling I suka! So, cuti-cuti ni. Mestilah boleh nyendeng-nyendeng dekat parents, bodek-bodek sikit. manalah tau kot-kot rezeki murah, Allah nak beri, dapat kita beberapa helai baju. amacam ? bernas tak?


6. Tunjuk muka.


Hey. ni bukan market muka ye. Ni tunjuk muka. Means, cuti ni mesti banyak jemputan ke kenduri kahwin betul? So,, untuk anak-anak macam kita, selalunyalah. macam I selalu aje cari alasan tak nak pergi. Maklumlah, dahlah panas, lepas tu selalu majlisnya pukul 2 petang, time-time orang nak rehat. mestilah malas kan? & kita kita ni pula selalu ajelah skip tak nak pergi. So, why not, time cuti panjang ni, kita tunjukkan muka. At least, tak adalah orang kata kita ni sombong, bongkak, angkuh, berlagak. apa lagi? Boleh kenal-kenal jugak dengan orang setaman, sekampung, sekondo, seapartmen. right?


7. Slim & Healthy.


Yeah. ni dia. sesuai untuk I. Aha! Untuk cuti 2 minggu ni, why not kita try untuk be the better person from before. kalau selama ni, kita selalu tak bersenam apa kata kita exercise every morning or evening. at least, selain slim kita pun akan jadi sihat. Cubalah!


8. Clean & Clear


Ini bukan pencuci muka okay. Maksudnya, rumah kita kalau selam ni asyik mengharapkan bibik aje, so, cuba kali ni kita sendiri yang kemas, lap tingkap, sapu sampah, basuh baju, ampai baju, lipat baju, basuh kereta, basuh motor. ha! kita rasa apa yang mereka rasa. So, adalah juga pengajaran yang dapat kita mabil selain dapat penuhkan masa daripada bosan.


9. meet "them"


who's them? yeah of course social networking. Like Twitter, FB, Blog, Netlog, Skipe with people, and others. lpas gian lah, tunggu apa lagi. 


10. read and love it.


Inilah pelajar paling cemerlang agaknya nanti. Pegang buku, bac dan hafal setiap notes yang cikgu bagi. Yeah. seronok kalau dapat contohi orang-orang macam ni. Cuti pun, mesti 24/7 pegang buku. But, bukan bermaksud, tak perlu pegang buku cuti ni. of course perlu. tapi, tak perlulah setiap masa nak baca macam dekat sekolah. try to relax yourself. 


11. Sujudlah.


Perbanyakkkan amal. Pasti , banyak yang akan diperolehi.


Soo, itu beberapa tips. So, kalau bosan juga.. buatlah apa yang memberikan faedah? okay? Ciaw.  Hasta la vista. 


au revoir! ◕‿◕



0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home